CECC- Zero Edition

2017.10.04

Szeptember első felében került megrendezésre Budapesten az első Central European Comic Con, vagyis a CECC. A rendezvényt - akárcsak a San Diegoi Comic Cont - egy csapat lelkes rajongó hozta létre azzal a céllal, hogy itthon is legyen egy esemény az amerikai és európai képregények, filmek és sorozatok szerelmesei számára. Az rendezvényen jelen volt számos hazai képregény kiadó és rajzoló, valamint rengeteg rajongói klub és sok jelmezes is. A programok között szerepelt cosplay verseny, színpadi előadások és kerekasztal beszélgetés is.

Egy kis ízelítő az eseményből a képgalériában:


A CECC kínálatában a Marvel, DC, Star Wars, Star Trek, Dr. Who, Supernatural, Assassin's Creed, Harry Potter és még sok más fandom rajongói megtalálhatták a nekik tetsző programokat, hiszen itt a klasszikus Comic Conokra jellemző kiállítók és programok szerepeltek: a képregény kiadók standjainál be lehetett szerezni a legújabb kiadásokat, de régebbi ritkaságokat is, sőt, némelyik példányt helyben dedikálták is az alkotók. A piactéren a legkülönfélébb boltok kínáltak geek ajándéktárgyakat, könyveket, ruhákat és kiegészítőket, kézzel készült, egyedi holmikat.

Természetesen nincsen con cosplayerek és cosplay verseny nélkül. A CECC cosplay versenyén három kategóriában is összemérhették magukat a versenyzők: Catwalk kategóriában pörgős, dinamikus színpadi bemutatót láthattunk, ahol a jelmezeké volt a főszerep, míg az Egyéni és Csoportos Performance kategóriákban a hangsúly a karakter megszemélyesítésén és az előadáson volt.

A CECC egyedülálló módon a kezdő cosplayerekre is gondolt, éppen ezért a versenyzők - korábbi tapasztalataik, versenyrutinjuk és eredményeik alapján - két szintre lettek osztva: Az Iron Legionba kerültek a szárnyaikat még csak próbálgató tehetségek, míg a Gotham Sirens kategóriában a már rutinos versenyzők szálhattak harcba a jutalomért. Ez a jutalom pedig nem is kicsi, hiszen a nyeremények közt szerepelt minden cosplayer álma: lehetett nyerni egyebek között páros belépőt az East European Comic Conra (Kelet-Európa legnagyobb conjára), stúdiófotózást, minőségi cosplay alapanyagokat, a legjobb cosplayer képe pedig hamarosan kiállításra kerül a Cosplay Galériában.

A színpad persze nem csak a cosplayereké volt, a programok közt itt is mindenki megtalálhatta a magának valót: voltak előadások a képregény tervezésről, a zsáner és passing megjelenéséről a képregényekben, de a filmkészítésről és a portréfotózás alapjairól is.

'Doktor vagy Doktornő? Mi lesz veled, Doki?' címen láthattunk előadást a Dr. Who következő évadjáról és a női Doktorról, de a Star Trek rajongók sem maradtak hoppon, az idén 30 éves Star Trek- TNG és a most induló Star Trek: Discovery apropóján beszélgettünk a Star Trek univerzum múltjáról, jelenéről és jövőjéről is. A látogatók divatbemutatóval kísért előadás keretében nyerhettek bepillantást a Steampunk kultúrába és ismerhették meg az egyes irányzatok stílusjegyeit.

Egy geek conról természetesen nem hiányozhat a Képregény Kerekasztal, ahol képregény kiadók és alkotók beszélgettek a hazai képregény helyzetéről, míg a Trónok harca kerekasztal beszélgetésnél a 24.hu munkatársaival, a nagy sikerű "Kapcsoljuk Westerost!" műsorvezetőivel elemeztük az elmúlt évad történéseit és a várható folytatást.

Az előadások és kerekasztalok mellett nem feledkeztünk meg az aktív szórakozási lehetőségekről sem: a rajongói klubok standjainál fotózkodhattunk kedvenc fandomunk cosplayeseivel, filmes relikviákat csodálhattunk meg, interaktív játékokon vehettünk részt, vagy nyeremény reményében különféle kvízjátékokon tehettük próbára tudásunkat. Aki ennél is aktívabb szórakozásra vágyott, az lehuppanhatott a Barcraft által biztosított PC-k és konzolok elé egy Injustice2 menetre, nevezhetett a Just Dance bajnokságra, vagy kipróbálhatta a Winchester fivérek szabadulószobáját. Emellett terepasztalos játékok, fegyversimogató, Marvel Munchkin társasjáték, Tardis- Jenga, figurafestés és különféle workshopok tették teljessé az élményt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A szuper és tartalmas nap után az estét egy remek hangulatú Marvel/DC Fan koncerttel zártuk.


Büszkék vagyunk rá, hogy a Szuperhős Menhely is az esemény szervezői között lehetett. Találkozunk 2018-ban!

A fotókat köszönjük a Bogdan Photos-nak, a SuperStudio8-nek és a SNIKT! Cosplay and Photos-nak!

Képgaléria: