A Comic Con, ami betiltotta a cosplayt

2017.03.20

Az Elite Con egy most hétvégén megrendezésre kerülő floridai con, ami önmagát felsőkategóriás gyüjtői darabokat kínáló eseményként pozicionálja, prémium minőséget kereső gyűjtők számára.
...És egyben ők az első Con, ami betiltotta a látogatók számára a jelmezviselést. A szabályzat értelmében egyetlen cosplayben érkező látogatót sem fognak beengedni, mivel a rendezők szerint az esemény központjában nem a jelmezek, hanem a gyűjtői darabok értékesítése áll. A cosplayek kitiltásának oka, hogy a szervezők szerint a jelmezesek sok zűrzavart okoznak, jelenlétük "nem biztonságos".

A szabályzat természetesen rengeteg rajongót felháborított, akik sorra fejezték ki (azóta már törölt posztok és kommentek ezreiben) a dühüket. A szervezők kifejezték megértésüket, de továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy az eseményre jelmezben érkezőket nem engedik be, és ez alól nincs kivétel, még gyermekek esetében sem.

Amihez joguk is van, de ez rengeteg kérdést felvet.

- Miért hívják az eseményt Connak, mikor sokkal jobban illene rá a vásár, vagy a kiállítás? (Market, Exhibition)

- Mi alapján dől el, mi számít jelmeznek? Ha valaki fekete öltönyben érkezik, az vajon Mr. Smith cosplayben van, vagy egyszerűen csak elegáns? Mi a helyzet a ballonkabáttal (Constantine)? Ha valakin Batman logós póló van, az még rajongó, vagy már jelmezes?

Az ügy mindenesetre kényes, a nem jelmezes látogatók közül is sokan bojkottálják szolidaritásból a rendezvényt. Kiváncsian várjuk, hogy a szervezők az esemény után milyen tapasztalatot szűrnek le a történtekből.

Illusztráció:

cosplay: Phoenix Cosplay by Lianna

fotó: Bogdan Photos