May the 4th be with you!

2017.05.04

A nemzetközi Star Wars-napot minden év május negyedikén tartják a Csillagok háborúja-sorozat rajongói.

A dátum eredete egy angol szójáték. A filmek visszatérő, legendás mondata, "Az erő legyen veled!" eredetileg, angol nyelven így hangzik: "May the force be with you!", amit kis csavarással "May the fourth be with you!"-nak (Május negyedike legyen veled!, vagy esetleg: Május negyedikén találkozunk) lehet érteni vagy mondani.

Ezt a szójátékot már a hetvenes években ismerték: 1979-ben ezen a napon választották meg Margaret Thatchert az Egyesült Királyság első női miniszterelnökéül, a választás után pártja az újságokban ezzel a szlogennel köszöntötte: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations."

A szójáték naptárba illesztéséig azonban még évtizedeket kellett várni. 2011 május 4-én Kanadában került először megrendezésre a Star Wars nap, amit azóta is ezen a napon ünnepel minden Csillagok Háborúja rajongó.

A Star Wars világa egyébként is erősen kötődik a májushoz, az első és a második trilógia minden filmjét májusban mutatták be. ( 1977, 1980, 1983, 1999, 2002 és 2005 májusában). Az első film pedig idén május 25-én lesz kereken 40 éves, és ez alatt a 40 év alatt rajongók millióit hódította meg. 

Az erő legyen Veletek!