Mindent a kontaktlencsékről

2017.10.12

Október a látás hónapja, ezért ehavi fő témánk az egyik legnépszerűbb cosplayes kiegészítő, a kontaktlencse. Én magam több mint 15 éve hordok kontaktlencsét, ebből több mint 10 éven át napi (színes dioptriás) lencsehasználó voltam, mostanra már csak cosplayhez hordom, ha szükséges. 2013-ban egy orvosi műhiba miatt elvesztettem a látásomat, amit később műtéttel állítottak helyre, így tudnék mesélni arról is, mennyire nagy kincsünk is a látásunk, és hogy mennyire nem szabad játszani vele ... de ez talán egy másik poszt témája lesz. :) 

De mi is az a kontaktlencse?

A kontaktlencse egy olyan apró, közvetlen a szemfelszínre helyezett lencse, ami (a szemüveghez hasonlóan) a fény útját megtörve képes korrigálni a rövidlátást és a távollátást egyaránt. Az emberi hiúság természetesen határtalan, így a kontaktlencsék az első térhódításuk után hamarosan már nem csak a szemüveget váltották ki, de létrejöttek a különféle színes lencsék is, majd a gyártók ráéreztek az extrém lencsékben rejlő lehetőségekre is.

Egy kis történeti kitekintés

Kevesen tudják, de a kontaktlencse története a XIX. századra nyúlik vissza, és fejlődésében nekünk, magyaroknak is óriási szerepünk van! 1888-ban született meg az első, a szemgolyó teljes felszínét borító kontaktüveg. A név nem megtévesztő, ez bizony valóban üvegből volt, ezáltal csak kivételes esetben és meglehetősen rövid ideig volt használható (hisz az üveg nem engedi a szemet oxigénhez jutni). Jelentős áttörést hozott, amikor 1959-ben Győrffy István professzor, a Mária utcai szemklinika igazgatója a világon elsőként egy speciális műanyagból a szem ínhártyáját szabadon hagyó, csak a szaruhártyára illeszkedő kontaktkagylót készített, amely már napi 8-10 órán át is viselhető volt.
A XX. század második felében, az úgynevezett lágy kontaktlencsék kifejlesztése vezetett a kontaktlencse-viselők táborának jelentős növekedéséhez. Ezek a - szemre simuló, vékony, kényelmes, gyakorlatilag láthatatlan - lencsék már csaknem egész napos használatra alkalmasak.

De nem mindegy, hogy milyen lencsét veszünk! Ahogy a ruha- és cipőméreteink, úgy a szemünk paraméterei is eltérnek, így mindenkinek más és más tipusú kontaktlencse felel meg. És ahogy egy túl kicsi ruha vagy cipő fájdalmat és egészségügyi károkat okozhat, úgy a nem megfelelő kontaktlencse is káros, így nagyon fontos, hogy csak olyan kontaktlencsét használjunk, ami minden paraméterében megfelelő! Ezért az első kontaktlencse használat előtt mindenképp vizsgáltassuk meg a szemünket!

De pontosan milyen paraméterekről van szó?

Dioptria

Egyrészt a legalapvetőbb jellemző: van dioptriás és dioptria nélküli lencse. A dioptria jelölései: D, vagy PWR, esetleg SPH, mértéke általában -20 és +20 közé esik, és ez mutatja meg a látásromlás mértékét és típusát (vagyis hogy az ember rövidlátó vagy távollátó). A rövidlátás és a távollátás mértéke attól a távolságtól függ, ahol a látás homályossá kezd válni. Ezt a távolságot a szemvizsgálat során mérik.

A rövidlátók közelre jól látnak, távolra viszont nem, és úgynevezett mínuszos dioptriájú szemüveget vagy kontaktlencsét hordanak. Ezzel szemben a távollátók messzire jól látnak, a közeli tárgyakra viszont nehezen fókuszálnak. Az ő számukra pluszos dioptriájú szemüveg vagy kontaktlencse a megoldás.A nulla az origó, a jó látás kiindulási alapja. Az ettől való eltérés a skálán mínusz irányba rövidlátást, a plusz irányba távollátást jelent. Minél messzebb esik a mért dioptriaszám a nullától, a látásromlás mértéke annál nagyobb. Ez alapján egy -1 dioptriás mérés enyhe rövidlátást, míg például egy +6 dioptriás mérés erős távollátást takar. (A dioptriát a skálán negyedenként szokták mérni, tehát a legkisebb mértékű látásromlás: 0,25 -> 0,50 -> 0,75 -> 1,00 stb.) FONTOS: a nem megfelelő dioptriájú szemüveg vagy kontaktlencse látásromláshoz, valamint egyéb tünetekhez (fejfájás, szédülés, hányinger stb.) vezet.

Görbület

A megfelelő lencseválasztáshoz azonban nem elég a látásélességet mérni. Van még egy elengedhetetlen adat: a bázisgörbület (base curve - BC), melynek értéke azt mutatja, hogy a lencse milyen mértékben illeszkedik a szaruhártya felületéhez. Mivel a szem geometriája egyénenként eltér, semmiképpen nem érdemes vizsgálat nélkül kísérletezni a lencsékkel. Ha a lencse görbülete túl nagy, a viselése rendkívül kényelmetlen lesz, pislogáskor mozogni fog a szemünkön, emellett könnyen kiesik. Ez még a jobbik eset, a túl szűk lencse ennél is rosszabb hatással bír. Ha lehet, még kényelmetlenebb a viselése, ráadásul akadályozza a lencse és a szaruhártya közötti megfelelő könnyáramlást, ami a szennyeződések és a leváló hámsejtek szabad távozását segítené elő. Ezáltal a szem nem jut elég nedvességhez, így nem tisztul. Ebből is látható, hogy a tökéletes illeszkedés rendkívül fontos, nem csak kényelmi okokból, hanem a szemünk védelme érdekében is. A legtöbb ember szemgörbülete 8,3 és 9,1 közé esik, ezen belül is a 8,6 a legtipikusabb, azonban létezik ennél kisebb és nagyobb görbületű szem is.

Átmérő

Jelölése: DIA. A kontaktlencse átmérőjét mutatja, és fix adat. Az átlagos lencsék átmérője 14 mm, ez lefedi a teljes szaruhártyát (ami általában 13 mm átmérőjű). A színes és az extrém lencsék között azonban lehet találni nagyobb átmérőjű típusokat is. Vannak 14,5-15 mm átmérőjű színes lencsék, amik az írisz nagyobbnak mutatásával nagy, csodálkozó/mangás tekintetet tudnak varázsolni. Vannak extrém nagy, 17 mm átmérőjű színes lencsék, ezek már (szándékoltan) természetellenes hatásúak, és vannak 22mm átmérőjű, a szemgolyó teljes látható felszínét beborító lencsék is.

Lágy vagy kemény?

Az egyes lencsetípusokat anyag szerint is csoportosíthatjuk. Ez alapján vannak lágy, kemény és hybrid lencsék. A kontaktlencse anyaga azért is fontos szempont, mert ezen múlik, mennyire képes átereszteni az oxigént. Az oxigénáteresztés elengedhetetlen a szaruhártya és a szem egészségének megőrzése érdekében. Ha a szaruhártyánk nem jut elég oxigénhez, a szem véreressé válik, bevérzik, érzékenyebb lesz, tartós oxigénhiány esetén pedig látásromlással is számolni kell.

Lágy lencsék: anyaguk általában hidrogél, vagy szilikon-hidrogél. Ahogy a szóból látszik is, fő összetevőjük a víz. Épp emiatt lágyak maradnak, szépen illeszkednek és jól áteresztik az oxigént. A hidrogél lencsékre általában elmondható, hogy minél magasabb a nedvességtartalmuk, annál jobban tudják átereszteni az oxigént. Az új generációs, szilikon-hidrogél lencsék azonban alacsony nedvességtartalom mellett is jó oxigénáteresztő képességgel bírnak. A lágy lencsék jellemzően rövidebb ideig hordhatóak (ez 1 naptól 1 évig terjedhet, de napi viselésű lencséknél általában maximum 3 hónap). Behelyezésük könnyű, a szem könnyen és gyorsan megszokja a viselésüket. Méretük általában 13-15 mm közti.

Kemény (gázáteresztő) lencsék: kisebbek, jellemzően 8-11 mm átmérőjűek. A kisebb méret előnye, hogy jobban mozognak a szemfelszínen, ezáltal lehetővé teszik a szaruhártya oxigénfelvételét. Elsőre rendkívül kényelmetlen a viselésük, a szemet sokáig, akár két hétig is szoktatni kell hozzá, mire kényelmessé válik a hordás. A lágy lencsénél jóval könnyebben esik ki a szemből. Általában napi viselés mellett is 6-12 hónapig használatosak. Drágábbak, használatuk macerásabb, ugyanakkor számos látásproblémát csak a kemény lencsékkel lehet jól orvosolni.

Hybrid lencsék: ennek a típusnak a sajátossága, hogy középen kemény, a szélén lágy anyagú. Méretre nagy, legalább 15 mm-es. Már első felhelyezésre is kényelmes, jól korrigálja a látásproblémák nagy részét, azonban viselési ideje maximum napi 10 óra.

Az színes kontaktlencsék mindegyike lágy lencse.

Szín

A lehetőségek tárháza végtelen. Vannak színtelen, dioptriás lencsék, vannak enyhén színezettek, amelyek a szem természetes színét nem változtatják meg, csak kiemelik, ragyogóbbá teszik azt, és vannak teljesen fedő, a szem színét megváltoztató kontaktlencsék is. Utóbbiakból is számtalan verzió létezik, a természetes színárnyalatoktól az extrém színekig, karimával vagy anélkül, a különféle mintás lencsékről már nem is beszélve.

Használati idő

Vannak egyszer használatos, eldobható lencsék. Előnyük, hogy nem kell hozzájuk sem tároló, sem kontaktlencse folyadék. Kibontjuk, betesszük, majd használat után a szemből kivéve egyszerűen kidobjuk őket. Előnyös azok számára, akik pl allergiásak a kontaktlencse tisztító folyadékra. Lényegesen kisebb a fertőzésveszély, ezek a legbiztonságosabb lencsék, de természetesen a legdrágábbak is. Hordási idejük általában 1 nap, de vannak 1 hétig vagy 1 hónapig nonstop (éjjel-nappal, alvás közben is) hordható lencsék.

Vannak programozott cseréjű lencsék is, ezek általában mindennapos viselet mellett 2 hét/1 hónap/3 hónap időtartamig használhatóak.

FONTOS: a színes kontaktlencsék esetében sokszor 6 hónapot, vagy 1 évet jelölnek meg használati időként. Ez azonban akkor érvényes, ha csak alkalmi viseletként hordjuk őket! Napi szintű (rendszeres, napi 8-10 órás) használat mellett a legtöbb lágy kontaktlencse maximum 3 hónapig hordható!

Minőség és ár

Hogy a minőség és az ár összefügg, az általában senki számára nem meglepő. A kontaktlencséknél ez fokozottan igaz, a jó minőségű anyagot meg kell fizetni. Ez nem jelenti azt, hogy az olcsóbb, párezer forintos lencsék nem használhatóak, mindössze szem előtt kell tartani néhány fontos szabályt. Ha egy lencse olcsó, akkor jó eséllyel alacsonyabb a nedvességtartalma és az oxigénáteresztő képessége, vagyis nem lehet annyi ideig hordani. Ezeknél a lencséknél ügyeljünk az alábbiakra:

 • A használat során óránként csepegtessünk a szemünkbe (kifejezetten kontaktlencse-kompatibilis) szemcseppet
 • Pár óránál tovább ne legyen a szemünkben (8 óránál tovább semmiképp!)
 • Csak alkalmilag viseljük őket, semmiképp sem napi szinten
 • Használat után alaposan tisztítsuk meg őket, bőven öntsük fel a lencsetárolót kontaktlencse folyadékkal (ez persze minden lencsére igaz), és ha épp nem használjuk őket, akkor is győződjünk meg róla pár hetente, hogy továbbra is elég folyadék lepi el a lencséket. A tárolók ugyanis minimális párolgást lehetővé tesznek, így idővel a folyadék elfogy, a lencse pedig kiszárad. Ha egy lágy lencse egyszer kiszáradt, azt ki is lehet dobni, hordásra alkalmatlan lesz.

Aki napi szinten szeretne színes kontaktlencsét hordani, az semmiképp sem az ún. kozmetikai lencsék közül válasszon. Itt nagyon fontos a minőség és a szakértelem, így kizárólag olyan gyártó lencséit használjuk napi szinten, akik dioptriás lencsékkel is foglalkoznak, mivel kizárólag ezek gyártanak olyan lencséket, amik alkalmasak mindennapos hordásra a látás kockáztatása nélkül. Ilyen a Bausch & Lomb, a Coopervision és a Ciba Vision. A napi szinten hordott lencsék élettartama sosem haladja meg a 3 hónapot!

Kontaktlencse folyadék, tárolás, szemcsepp

Az első és legfontosabb szabály: a kontaktlencse nagyon érzékeny eszköz, a szem pedig nagyon érzékeny szerv. Ha nem megfelelő a kontaktlencse használata, tisztítása és tárolása, azzal a látásunkat kockáztatjuk.

A kontaktlencsékhez speciális tisztító/tároló folyadék és tárolóedényke kapható. Ezen soha ne spóroljunk!

Az alábbiakat mindig tartsuk be:

 • a szemünkhöz mindig tiszta kézzel nyúlunk
 • a kontaktlencsét kizárólag tiszta kézzel fogjuk meg, helyezzük be és vesszük ki. A kezünket ilyenkor nem elég szappanos vízzel megmosni, erre a célra is kontaktlencse folyadékot használjunk!
 • A lencsét használat után nem elég kivenni és folyadékba helyezni, előtte meg is kell tisztítani óvatos, körkörös mozdulatokkal
 • A tisztításhoz és tároláshoz is a kontaktlencse folyadékot használjuk. A csapvíz erre a célra alkalmatlan. Egyrészt nem higiénikus: vannak olyan kórokozók, amik kimondottan imádják a vizes közeget, sokszor a csapvízben is megtalálhatóak, és szembe kerülve szaruhártya gyulladást okozhatnak. Másrészt a víz kiszárítja a kontaktlencsét (ahogy az ember bőrét is).
 • A műkönny jó nedvesítő a szemnek, de nem alkalmas a kontaktlencse tisztítására és tárolására, mivel nincs fertőtlenítő hatása, és nem oldja a szennyeződéseket
 • A kontaktlencse tartó tokot is minden alkalommal tisztítsuk! A tisztításhoz itt is tilos a víz, csak a folyadékot használjuk!
 • A tokot és a kezünket se töröljük bolyhos törölközővel, mert az apró bolyhok megtapadhatnak (a törölközőn levő bacikról nem is beszélve...). Erre a célra jobb a papírtörlő.
 • A tokot (napi hordású lencsék esetében) 3 havonta cseréljük! (de általában a tárolófolyadék mellé jár a tok is, nem véletlenül.)
 • Mindig legyen nálunk kontaktlencse tároló és folyadék! Úti kiszerelésben is kapható, így a méret nem lehet gond.
 • Ha a lencseviselés során bármi szokatlant vagy kellemetlent tapasztalunk, pl. ha belemegy bármi a szemünkbe, vagy szúró, fájó, égő érzés jelentkezik, esetleg nem érezzük stabilnak a lencsét, zavar, akkor azonnal távolítsuk el a kontaktlencsét a szemünkből!
 • a kontaktlencse berakásánál nagyon fontos, hogy melyik oldala van befelé. Megesik, hogy a lágy kontaktlencse a tisztítás vagy kézbevétel során kifordul, vagyis az a fele, ami kifelé kellene, hogy domborodjon, az fog befelé állni. A lencse akkor van jó állapotban, ha gúy néz ki, mintha a egy gömbből lenne lemetszve, tehát tökéletes az íve. Ha a pereme kicsit kifelé hajlik, akkor a lencse kifordult. A baloldali képen a helyes, a jobboldali képen a helytelen állapot látható.

Hol vegyünk kontaktlencsét?


Lehetőleg törekedjünk a megbízható üzletekben való vásárláshoz. Dioptriás lencsét kizárólag optikai üzlettől szerezzünk be. A mindennapos használatra szánt színes lencséket szintén ilyen üzletekből érdemes beszerezni, a jobb minőség miatt alkalmasabbak a napi szintű használatra. 

Partylencséket Budapesten a Maszka Jelmezkölcsönzőből (www.maszka.hu) vagy a Kryolanból (www.makeupartistcenter.hu) érdemes beszerezni, mert megbízható forrásból származó lencsék széles választékát kínálják. Különösen a Maszka, ahol a sima színes lencsék mellett extrém lencsék, UV-ben világító és egész szemgolyót fedő lencsék is kaphatóak. 
Megoldás lehet még az online rendelés (pl www.lens.com) és az eBay is, de a kontaktlencse külföldi rendelésénél mindig törekedjünk az eladó leinformálására. 

És végezetül egy nagyon fontos információ: október a látás hónapja minden évben! Ez azt jelenti, hogy ebben a hónapban országszerte számos optikai üzlet ingyenes látásvizsgálatot tart. Tehát ha még nem tetted, akkor most mindenképp érdemes megvizsgáltatnod a szemedet, jelezve az optikusnak, hogy kontaktlencse viselése miatt lenne szükséged az adatokra.

Bővebben: www.latasellenorzes.hu

Maradt benned kérdés? Írj bátran, válaszolunk!