Műanyag megmunkálás házilag

2017.03.21

Február végén a Magyar Robotépítők Társasága (Hungarian Robot Builders Association, röviden HURBA) által szervezett "Műanyag-megmunkálás házilag" workshopon vettünk részt. Az eseményen a HURBA tagjai által elkészített robotokat lehetett megtekinteni, fogdosni, kipróbálni, valamint a szervezők által meghívott Umundum Kft munkatársai tartottak látványos bemutatót arról, hogyan lehet műanyaggal otthoni körülmények között dolgozni. Ez utóbbira két gyakorlati módszert is megismerhettünk. Az elsőhöz szükséges eszközök:

  • a megmunkálni kívánt műanyag lap (polietilén vagy PVC)
  • egy olyan keret, ami hőre nem lágyul (házilag előállítható)
  • egy grillsütő (mikrohullámú sütőt inkább ne teszteljetek, csúnya vége lehet)
  • egy erős porszívó
  • és egy (lyukakkal teli) formázólap, amire a porszívó csövét rá lehet kötni, hogy ezáltal vákuum keletkezzen. Ez talán nehéznek tűnik elsőre, de cseppet sem az, a módszer szépsége az egyszerűségében rejlik.

A képen a jobb alsó sarokban a műanyag lap látható keretbe szorítva. A keretnek az a funkciója, hogy a hőre meglágyuló műanyagot meg lehessen fogni anélkül, hogy a puszta érintés formázná, valamint maga a keret biztosítja, hogy olvadáskor ne zuhanjon össze. Mellette balra pedig a vákuumos formázólap található. Mint látható, házilag is elő lehet állítani. Ami kell hozzá: egy műanyag doboz, falap (furnérlemez), fúró, amivel rengeteg pici lukat fúrunk és türelem. Ez a formázólap tulajdonképp egy doboz, aminek alul és 4 oldalt műanyag a lapja, a teteje pedig furnérlemez. A furnérlemezre rengeteg apró lyukat kell fúrni. A doboz egyik oldalán egy nagyobb lyukat kell képezni, abba lehet bevezetni a porszívó csövét, ahogy az a képen is látszik. A formázólapra lehet ráhelyezni azt a formát, amit szeretnénk műanyagból előállítani. A bekapcsolt porszívó által kifejtett szívó hatás a kis lukakon keresztül vákuumot képez, szó szerint rászívja a meleg műanyagot a formára. Ehhez viszont fontos, hogy nagy teljesítményű porszívót használjunk.

A megmunkálni kívánt műanyag lapot először is keretbe zárjuk, majd a grillsütőben felhevítjük kb. 180-190 fokra. Ehhez érdemes távhőmérőt beszerezni. Ha a műanyag nem elég meleg, a formázás sem lesz pontos. Ha a műanyag elérte a megfelelő hőmérsékletet, bekapcsoljuk a porszívót, a felhevült műanyagot a keretnél fogva kivesszük a grillsütőből (ugye mondanom sem kell, hogy védőkesztyűben?!), majd a lehető leggyorsabban a formára illesztjük. Itt minden másodperc számít, mivel a műanyag gyorsan adja le a hőt, így nagyon hamar elveszíti a formázási hőmérsékletét. 

Várunk pár percet, amíg kihűl, és íme, kész is az általunk kívánt műanyag forma. A technika a legapróbb bizgeréktől a nagyméretű maszkok elkészítéséig bármire használható. Csinálhatunk vele kulcstartót, lakásdekorációt, sisakot, és a jelmezek műanyag kiegészítői is remekül előállíthatóak (övdísz, vállvért, sisak...)Sőt, maga a Lego is ennek a technikának a nagyipari változatával készíti milliárd számra a kisebb-nagyobb elemeit.


Az alábbi képen rajtam látható rohamosztagos sisak is ezzel a módszerrel lett előállítva, összesen 5 forma lett használva, majd az elkészült elemeket összeforrasztották. 


A másik - rendkívül egyszerű - műanyag megmunkálási technika a nagyobb lapok hajlítását, valamint az elemek egymáshoz forrasztását mutatta be. A hajlításhoz egy szigetelő lap és egy fűtőszál, míg az forrasztáshoz egy hőlégfúvó szükséges. A szigetelő lapot házilag is előállíthatjuk, a lényege, hogy a vájat környékén, ahol fut rajta a fűtőszál, ott mindenhol kellően be legyen fedve szigetelőanyaggal. A fűtőszál felmelegedése után erre helyezzük rá a műanyag lapot. Abban a csíkban, ahol a fűtőszál felmelegíti a lapot, ott az hajlíthatóvá válik, méghozzá különösebb erőlködés nélkül, egyenletesen. Bizony, ennyi az egész.

Egyszerű, nem? Íme a végeredmény. Ez a technika egyébként a kisebb és egyszerűbb páncél-elemek formázásához is remekül beválik. Ha valaki olyan egyszerűbb páncél-részeket szeretne megformázni, amik csak egy kevés hajlítást igényelnek, arra a sütő, illetve a hőlégfúvó is alkalmas. Ha pedig műanyagot szeretnénk műanyaggal összeforrasztani, más nem is kell, csak egy hőlégfúvó és egy műanyag rúd, ami a 'ragasztó' szerepét tölti be. A hőlégfúvót bemelegítjük, a ráhúzott kiegészítő csőrben elhelyezzük a műanyag rudat, majd a hőlégfúvót és rajta a felmelegedett rudat végigvezetjük az összeforrasztani kívánt lapokon vagy egyéb műanyag elemeken az illesztés mentén. Mintha egy nagy tubus olvadt ragasztóval kennénk végig, csíkot húzva. Ennél a technikánál mindössze arra kell figyelni, hogy csak az azonos összetételű műanyagot lehet tartósan egymáshoz rögzíteni, tehát az összeilleszteni kívánt műanyag elemeknek és a ragasztócsíkként funkcionáló műanyag rúdnak is pontosan ugyanabból az anyagból kell lennie.


A workshopon persze nem csak a műanyaggal való bánásmódból kaptunk ízelítőt, de megtekinthettük a HURBA tagjai által készített különféle robotokat is. Tökéletesen működő robotkéz, magától zenélő xilofon vagy épp táncoló minirobot... mindben közös volt, hogy a tagok építették (műanyag formázással, 3D nyomtatással, papercraft technikával vagy épp varrva), a tagok tervezték és programozták őket.

A látvány magáért beszélt:

VIDEÓ: hamarosan