NÓRI

Rékasi Nóra vagyok, Marvel-rajongó, sorozatfüggő cosplayer, a kézzel készített apróságok és a jelmezek nagy rajongója. Cosplay oldalam a Phoenix Cosplay by Lianna, innen a Lia becenév is. Kiskoromtól vonzódom minden handmade dologért. Már totyogósként is a szobámban álló (mechanikus, lábbal hajtós!) varrógép pedálja volt a kedvenc zugom. Ovis koromban csak azért kellett Barbi baba, mert szükségem volt egy modellre, amire rászabhatom az általam megálmodott outfiteket. Eleinte Barbi-méretben alkalmaztam a szabás-varrás alapjait, amit a nagynéném és a többi családtagom segítségével sajátítottam el, de később a baba helyett már én magam lettem a modell. Idővel a ruháim jelentős részét vagy én magam varrtam, vagy a meglévő (esetleg megörökölt) darabokat alakítottam magamra. Erre egyébként szükség is volt, olyan kis termetű ember lévén, amire nemigen lehetett mindenhol jól passzoló ruhát kapni (a mai napig nincs olyan nadrág, amit ne kellene legalább felhajtanom - de ahogy mondják: Short girls are the best ;) ). 

A kézzel készült holmik iránti mániám azonban nem állt meg a ruháknál. Minden ékszeremet magam készítettem, és a gyertyaöntéstől a tűzzománcozáson át az agyagozásig és a hímzésig minden kézműves technika elkötelezett rajongója voltam és vagyok. Abban a szellemiségben neveltek, hogy az ajándéknak nem a pénzbeni értéke, hanem a személyessége és a belé ölt törődés számít, így mindig is törekedtem rá, hogy magam készítsem el a másoknak szánt ajándékokat. Ezek a saját kezűleg varrt és hímzett díszpárnától a szalvétatechnikával készült dobozokon és a vintage ékszereken át a kézműves bonbonig széles skálán mozognak.

A kézzel készült mütyürök iránti elkötelezett rajongásom tehát immár 30 éve töretlen, de ehhez társult egy évtizede a cosplay szeretete is. Évekig csendben követtem a legnagyobb magyar művészek alkotói oldalait, majd felbátorodva olykor-olykor pár jelmezt magam is összeraktam farsangokra. 2015-ben jött az áttörés, amikor megízleltem, milyen érzés nem csak elkészíteni a jelmezt, hanem az adott karakter bőrébe mindenestől belebújni, azóta foglalkozom komolyabban cosplaykészítéssel. Nem vagyok műfajkötött, a szekrénycosplayt ugyanúgy tudom élvezni, mint a varrott/épített cosplayeket, de kedvenc kategóriám a testfestés. A Marvel világának karakterei ehhez bőséges alapot is szolgáltatnak, volt már alkalmam a kék bőrű Copycat, a piros Red She Hulk vagy épp a zöld Amazon bőrébe bújni. Emellett azon idegesítő embertípushoz tartozom, aki soha semmit nem dob ki, mert minden apró kis hulladékban képes meglátni egy jelmezkellék alapját. :) Imádok új technikákat kipróbálni, de azt is megtanultam, hogy a legszebb és leglátványosabb eredmény sokszor elsősorban nem pénzkérdés, jóval inkább a kreatív megoldásokon alapul.

Szabadőm - ahogy az ezek után szerintem sejthető - nem sok van. :) Amikor nem jelmezekkel molyolok, akkor a Marvel, DC, Star Wars, GoT, LotR, Harry Potter stb. filmek, sorozatok és könyvek világa emészti fel az időmet és a lelkemet, a Marvel Magyarország Club egyik vezetőjeként közösséget építek, ahol kiemelt figyelmet fordítunk a hátrányos helyzetű gyerekek támogatására.